Extrémní vedra už k létu neodmyslitelně patří a každý má svůj vlastní recept, jak horko přežít. Co takhle jen nepřežívat, ale i si užívat? Zmrzlina je snad to nejlepší, co vás může v parných letních dnech potkat a je jedno, zda je kopečková, točená nebo koupená v kelímku. U nás ale jednoznačně vítězí ta domácí, ručně vyrobená a zrovna vytažená z mrazáku.
K létu samozřejmě patří i čerstvé ovoce, bez kterého se neobejde nejedna domácnost. My se tentokrát ovoci vyhneme obloukem a podíváme se na jeden z receptů na originální mátovou zmrzlinu. Budete překvapeni, jak moc je mátová zmrzlina osvěžující a jakmile se vám první studený kousek začne roztékat na jazyku, už nebudete chtít měnit. Není totiž nic lepšího, než studené osvěžení v podobě vitamínové bomby bez zbytečných éček.
Budete potřebovat:
- 1 svazek čerstvé máty
- 375g cukru krupice
- šťáva z jednoho citronu
- 100g nesolených pistácií
- 2 vaječné bílky
Opláchněte lístky máty, vložte do mixéru a lehce je rozsekejte. Mezitím si můžete začít v menším hrnci připravovat cukr, který začnete postupně rozpouštět ve třech hrnečcích vlažné vody. Jakmile je cukr rozpuštěný, přidejte nasekanou mátu a společně dejte povařit na osm až deset minut. Mátový základ následně dejte zcela vychladit.
Samostatnou kapitolou je pak možné použití zmrzlinovače, bez kterého se sice v kuchyni obejdete, ale jeho použití vám ušetří nejen spoustu práce, ale hlavně času, protože zmrzlinu budete mít s jeho pomocí hotovou během několika desítek minut. Komfortní jsou zmrzlinovače s kompresorem, ve kterých je možné zmrzlinu i uchovávat, servírovat a neobíráte se díky nim o místo v mrazáku. A pokud byste chtěli být na domácí zmrzlinu opravdu vybavení, nezapomínejte ani na různé domácí formičky na nanuky nebo různá zmrzlinová tvořítka, která přijdou vhod hlavně dětem.
Do cukrového sirupu už stačí jen přidat citronovou šťávu, nasekané pistácie a můžete vše přesunout rovnou do mrazáku na zhruba dvě hodiny. Ze směsi vám musí vzniknout lehký sorbet, který dále budete potřebovat k přípravě finálního produktu, jemné mátové zmrzliny. Po dvou hodinkách přidejte do sorbetu vaječné bílky a začněte pomalu mixovat, dokud vám nevznikne jemná mátová směs. Ještě předtím, než se pustíte do posledního kroku, kterým je naplnění zmrzlinovače – případně uchování zmrzliny ve vhodné nádobě v mrazničce, měli byste ochutnat svůj výtvor. Mátová směs by vám měla chutnat a měla by být sladká tak akorát – tak, jak ji máte rádi.