kuchyně

Zdravé fritování. Nevěříte? Přesvědčte se!

Zdravé stravování je jednoznačně hitem posledních let a ještě dlouho hitem bude. Navíc začíná léto, kterému vévodí nejen zahradní grilování, ale i čerstvá zelenina a ovoce. Nabízí se tak skvělé a hlavně čerstvé suroviny, které Vám mohou perfektně posloužit v kuchyni

Dokážete si představit hranolky fritované pouze s jednou lžící oleje? Stejně tak i smažený sýr nebo řízek v trojobalu? A navíc se u toho ani moc nenadřít v kuchyni? To není sen, to je jen horkovzdušná fritéza, do které se už po prvním používání jistojistě zamilujete. Frituje bez obrovského množství oleje, jídlo je tak o poznání zdravější a chutnější.

Máte pocit, že fritézy jsou jen o smažení hranolek, kroket nebo snad smaženého sýra? Opak je pravdou. Když je chuť do vaření, najdou se i skvělé a hlavně chutné recepty. My Vám některé rovnou představíme, abyste si i Vy mohli udělat představu o tom, jak to může u Vás v kuchyni vypadat. Horkovzdušná fritéza se používá hlavně ve spojení s jednou základní přílohou, s bramborami. Pokud si libujete v přípravě brambor a jako příloha zaujímají čestné místo na Vašem talíři, určitě neváhejte. Ne nadarmo se říká, že když jsou doma brambory, má vždycky celá rodina co jíst. Jejich využití v kuchyni je totiž velmi všestranné.

Možná budete překvapeni, kolik práce v kuchyni odvede horkovzdušná fritéza za Vás. Perfektně se hodí hlavně tam, kde je chuť zkoušet nové a nové recepty. Vyzkoušejte třeba bramborové krokety s parmezánem, které jsou skvělým doplňkem k salátům nebo letním dipům

Bramborové krokety s parmezánem

Budete potřebovat:

  • 300g brambor
  • 50g strouhaného parmezánu
  • 50g strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Ze všeho nejdřív si očistěte brambory a nakrájejte je na menší kostičky, aby byly brzy uvařené – ušetříte si tím čas strávený v kuchyni. Bramborové kostky uvařte, hotové je přendejte do mísy a připravte si z nich šťouchané brambory. Následně k nim začněte přidávat žloutek, pažitku, nastrouhaný parmezán, sůl, pepř, muškátový oříšek a vše společně promíchejte. Klidně si můžete dát předehřát horkovzdušnou fritézu, v talíři si smíchejte strouhanku společně s olejem, promíchejte vidličkou a z bramborové směsi začněte tvarovat krokety – buď v podobě kuliček, nebo oválků, záleží opravdu jen na Vás. Jakmile budete mít hotovo – pokud si zvolíte oválky, tak z uvedeného množství ingrediencí by se Vám mělo podařit připravit zhruba dvanáct středně velkých kroket, začněte krokety obalovat ve strouhance. Máte hotovo? Teď už stačí jen nechat krokety fritovat pár minut, dokud nebude jejich obal krásně křupavý a hnědý.

Tip pro Vás:

Nikde není dáno, že musíte krokety připravovat jen z brambor. Lze je totiž připravovat z mnoha jiných druhů příloh nebo dokonce z masa. Co takhle brambory zaměnit za lososa, přidat kopr a lžičku citronové šťávy? Postup je vždycky stejný, Vám jen stačí vyměnit hlavní a zásadní ingredienci

Lehce pikantní kuřecí paličky

Budete potřebovat:

  • 4 kuřecí paličky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce chilli
  • 1 lžíce oleje
  • Sůl, pepř

Připravte si menší misku, ve které budete míchat marinádu. Prolisujte česnek, přidejte hořčici, cukr, sůl, mletý nebo drcený pepř, olej a nakonec i drcené nebo čerstvé chilli – záleží, kterou variantu máte k dispozici a hlavně právě po ruce. Kuřecí paličky pečlivě omyjte a naložte na několik hodin do marinády. Nejlepší je nechat paličky marinovat přes noc, ale jestli Vás tlačí čas, určitě neuděláte chybu, když maso naložíte jen několik minut předem. Předehřejte si horkovzdušnou fritézu a nechejte alespoň 30 minut fritovat – záleží na velikosti kuřecích paliček. Hotové paličky můžete podávat se salátem, čerstvou bagetkou nebo svěžím letním dipem.

Chcete si doma připravovat veškeré koření čerstvé? Chybí Vám prostor pro přípravu bylinkových pest? Pak Vám doma jednoznačně chybí hmoždíř, který je vlastně takovým základním vybavením do kuchyně. Teď jste už jen krůček od čerstvě připraveného koření