kuchyně · recepty

Sladké i slané muffiny. Kterým dáte přednost Vy?

Sladké muffiny jsou nejčastější variantou. Už jste se ale pustili do přípravy slaných muffinů? Co takhle vyzkoušet ty nádivkové, které je možné zvolit i jako perfektní přílohu k pečenému masu. Které muffiny Vám padly do oka?

Muffiny jsou menší jednoporcové pečené buchtičky, které mají svůj původ v Americe. Velmi rychle se dostaly do celého světa a i u nás si bleskově našly své místo. Dnes je můžete zakoupit už přímo hotové, upečené přímo v pekařstvích i supermarketech, snadno si je ale připravíte i doma. Děti je připravují nesmírně rády a ještě radši je konzumují.

Celozrnné muffiny s rybízem

Rybízové muffiny jsme pro Vás vybrali z jednoho prostého důvodu. Díky rybízu totiž získají tolik potřebnou a žádanou šťavnatost. A kdybyste snad nebyli příznivci rybízu, stačí ho jen zaměnit za jiné libovolné typicky letní ovoce. Z uvedené směsi připravíte zhruba šest středně velkých muffinů a doba přípravy Vám zabere asi půl hodinky.

Budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 5 lžic medu
  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • 5 lžic sezamového nebo slunečnicového oleje
  • ½ hrnku kokosového mléka
  • ½ sáčku kypřícího prášku
  • šťáva a kůra z poloviny citronu
  • 300g červeného rybízu
  • špetka soli

Začněte tím, že si oddělíte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte v jedné misce společně s medem, přidejte špetku soli a společně vyšlehejte do světlé pěny. Naopak bílky hned vyšlehejte do pevného sněhu. Žloutkovou směs smíchejte s celozrnnou moukou, olejem, kokosovým mlékem, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Směs opatrně promíchejte a pomalu začněte přidávat vyšlehaný sníh. Vše společně promíchejte, sníh zapracujte a pomalu si připravte košíčky, které budete plnit hotovým těstem – případně si připravte formu na muffiny. Do každého košíčku ještě před nalitím těsta vhoďte několik kuliček rybízu – asi polovinu hrsti, nalijte těsto a vložte do předehřáté trouby (160°C) asi na 25 minut.

Je pro Vás oddělování žloutků od bílků noční můrou? Máme pro Vás tip na oddělovač žloutků, se kterým bude v domácnosti spokojená každá náročná hospodyně. Praktický pomocník je navíc velmi levný. Prohlédněte si další pomůcky do kuchyně.

Nádivkové muffiny

Dokážete si představit pečené kuře bez dobré nádivky? Plníte nádivkou vnitřek kuřete a během oběda se po ní jen zapráší? Vyzkoušejte nádivku v podobě křehkých muffinů. Skvěle se hodí nejen k pečenému kuřeti, jinému masu, ale i jako obyčejný slaný muffin jen tak na chuť. Nádivkové muffiny jsou bleskově hotové a na stole se po nich jen zapráší.

Budete potřebovat:

  • 8 rohlíků
  • 250ml vlažného mléka
  • 4 vejce
  • 150g másla
  • 200g slaniny
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 hrst čerstvé kopřivy nebo petržele

Ze všeho nejdřív si nakrájejte rohlíky a přihřejte mléko. Rohlíky dejte do větší misky a zvlhčete je vlažným mlékem. Teď si oddělte žloutky od bílků, žloutky hned vyšlehejte společně s máslem, které jste nechali dopředu změknout. Do máslové směsi přidejte muškátový oříšek a bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Vše společně promíchejte a dejte chvíli odpočinout. Teď totiž přišel ten pravý čas, abyste začali připravovat formičky na muffiny. Do každé formičky dejte plátek slaniny a na ni pak dávejte připravenou směs na nádivku. Každá formička by měla být naplněna těsně po okraj, nádivka totiž tolik nenabude. Pečte v troubě při 180°C asi dvacet minut.