kuchyně · recepty

Rychlý recept na tradiční domácí pizzu

Domácí pizzu si zamilujete.
Domácí pizzu si zamilujete.

Věděli jste, že pizza původně pochází z Egypta? Hlavními ingrediencemi tehdy byly olivy a sýr. Italové pak přidali sugo z rajčat a během dvacátého století se díky přistěhovalcům pokrm rychle rozšířil do Ameriky a pak do zbytku světa.

Dnes vám ukážeme, jak je snadné vyrobit si pizzu doma a tradičním způsobem. Žádné papírové těsto z pizzerie, ale poctivá kynutá pizza tak, jak ji kdysi udělali pro královnu Margheritu. Neuvěříte, jak je to snadné!

 

Na jeden plech těsta budete potřebovat:

300 g hladké mouky

3 lžíce olivového oleje

15 g čerstvého droždí

Sůl

Cukr

Vodu

 

Nejprve si do skleničky rozdrobte droždí a přidejte asi 3 lžíce vlažné vody a špetku cukru. To aby nám hezky vzešel kvas. Nevěříte? Dejte tomu patnáct minut a uvidíte, co se bude dít :-).

Mezitím si do misky odvažte mouku, přidejte lžičku soli, půl lžičky cukru. Až budete mít kvas, přidejte jej a také olivový olej a asi 150-200 ml vlažné vody.

Teď nadejde klíčový okamžik, kdy vám práci hodně usnadní robot. Pokud jej nemáte, musíte těsto rozmíchat a hníst ručně. Snažte se dosáhnout pevné, ale vláčné konzistence. Těsto hněťte alespoň pět minut. Dle potřeby přisypejte mouku.

Vláčná, ale pevná konzistence těsta je důležitá.
Vláčná, ale pevná konzistence těsta je důležitá.

Hotový bochánek dejte zpět do misky (pozor, nechte si dostatečnou rezervu, protože objem se asi zdvojnásobí), přikryjte utěrkou a strčte na teplé místo kynout. Klidně do trouby na minimální teplotu. Počkejte asi hodinu.

Potom už nezbývá, než těsto rychle prohníst a rozválet na plech. Zde záleží na každém, jakou pizzu má nejraději, jestli tenkou, nebo silnější „Ameriku“. My nejraději něco mezi :-).

Velikost pizzy odhadněte podle svých možností.

Díky tomuto speciálnímu kameni z Velkého košíku, o průměru Ø 30 cm, se pizza stává výjimečně křupavou – jako z kamenné pece.

 

Na klasickou Margheritu budete potřebovat:

 

Sugo: Existuje mnoho receptů, ale ten nejrychlejší je následující: kupte si rajčatové pyré, které přiměřeně oslaďte, osolte, přidejte sušenou bazalku a hezky rozetřete po povrchu těsta. Pozor, nepřežeňte to, jinak se vám pizza nepropeče a rozblemcá.

Rajčata: Rozkrájejte dle chuti a naklaďte na povrch pizzy

Bazalka: Můžete použít sušenou, nebo čerstvou. Nám chutná oboje.

Sýr: Správně do Margherity patří mozzarella, která se dá dnes koupit všude a za slušnou cenu. Pokud ale máte raději eidam, nebudeme vám bránit 🙂

 

Hotovou pizzu doporučujeme nechat ještě deset minut vykynout, než ji dáte do trouby

Pečte při cca 200 °C asi 18-20 minut. Sýr na povrchu by se neměl spálit.

Nezapomeňte na vhodné servírování ;)
Nezapomeňte na vhodné servírování 😉

Dobrou chuť! A napište nám na facebook jak vám chutnalo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..