kuchyně · recepty

Rozinkové kuličky s meruňkovou marmeládou

Dnešní kulinářský kousek má několik výhod. Je rychlý, lze využít jako vánoční cukroví i jako pohoštění uprostřed horkého léta a můžete si připravit i variantu úplně bez cukru nebo s třtinovým cukrem a ušetřit kalorie.

Doba přípravy: cca 30 minut

Množství: cca 60 kusů

Potřebujeme:
Na těsto:
125 g rozinek
1 lžíce tuzemského rumu
100 g cukru krystal / třtinový cukr
2 žloutky
100 g másla
kůra z 1 bio citrónu
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce sezamových semínek
cca 10 lžic hladké mouky

Na ozdobení:
cca 200 ml meruňkové marmelády
sekané hořké mandle (lze použít i nesolené arašídy nebo třeba paraořechy)

Na zpracování:
Výkonný mixér (…třeba tyčový mixér Bianco pořídíte u nás ve Velkém košíku)

Postup:

Máslo rozpustíme. Rozinky namočené v rumu rozmixujeme. Přidáme všechny ostatní suroviny včetně rozpuštěného másla kromě mouky a důkladně promícháme. Až jsou všechny ingredience pěkně promíchané, začneme postupně po lžících přidávat hladkou mouku a to tak, abychom získali vláčné těsto, které se nelepí, ale zároveň se ani nedrobí.

Z těsta vytvarujeme kuličky, kterým horní část namočíme do rozehřáté meruňkové marmelády a namočenou část po té obalíme v sekaných mandlích. Kuličky pokládáme na plech a pečeme dorůžova cca 20 až 30 při 160 stupních Celsia. Při pečení respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Nezapomeňme, že dobu pečení ovlivňuje i to, jak velké kuličky uděláme.

Tipy: Jdete na oslavu? Zabalte pár kuliček do košíčku, které se používají na pralinky, a věnujte jako dárek od srdce.

Vyzkoušeli jste je? Napište nám, jak se povedly a postujte i fotku!

2_634560

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..