domov · kuchyně

Oslaďte si život domácími koblížky

Domácí koblížky se doma často připravovaly jen ve sváteční čas a možná proto se na ně všechny děti tak moc těšily, byly na stole totiž jen zcela výjimečně. Co takhle udělat radost dětem nebo vnoučatům a naservírovat jim něco, co už na stole dlouho nebylo?

Už se Vám někdy stalo, že jste si díky nějaké chuti nebo vůni vybavili vzpomínku například na své dětství? Určitě se tak stalo minimálně několikrát a Vy jste se rozhodli, že si nějaký takový „vzpomínkový“ pokrm uděláte příště k obědu nebo večeři. Možná ve Vás vyvolají nějaké příjemné vzpomínky i domácí smažené koblížky, které dělávaly snad všechny babičky a maminky. Ať už byly koblížky plněné něčím sladkým nebo se jedly jen tak, třeba posypané cukrem, rozhodně se dlouho na talířích dětí neohřály. A určitě se neohřejí ani tentokrát.

Smažené koblížky

Pochopitelně si koblihy můžete koupit vlastně každý den ve Vaší pekárně, ale rozhodně nebudou chutnat jako ty domácí. Domácí koblížky si zamilujete Vy i všichni členové Vaší rodiny. Jsou krásně nadýchané a chuťově naprosto výjimečné.

Budete potřebovat:

  • 500g hladké mouky
  • 35g droždí
  • 3 žloutky
  • 250ml vlažného mléka
  • 50g másla
  • 50g cukru krupice
  • 3 lžíce rumu
  • Špetka soli
  • Olej na smažení
  • Špetka citronové kůry

Vašim prvním úkolem bude kvásek, musíte ho nechat vzejít a teprve potom se můžete pustit do přípravy kynutého těsta. Máte hotový kvásek? Pak se můžete rovnou pustit do přípravy zbytku těsta – máslo utřete společně s cukrem vařečkou, přidejte oba dva žloutky, rum, špetku soli a nakonec i citronovou kůru, která těsto příjemně provoní. Ke vzniklému kvásku přidejte utřené máslo se všemi již přimíchanými ingrediencemi, hladkou mouku a pomalu přidávejte i vlažné mléko. Těsto je potřeba stále zpracovávat, aby bylo krásně hladké, vláčné a ne příliš lepivé. Těsto přikryjte čistou a suchou utěrkou a dejte na teplé místo odpočívat, aby se obsah mísy během jedné hodinky zdvojnásobil.

Koblihy je nutné smažit v dostatečně prostorném hrnci, který je tak akorát široký i vysoký. Do hrnce je nutné nalít větší množství oleje, koblížky v něm musí plavat a v žádném případě se nesmí dotýkat dna hrnce. Vyberte si vhodný hrnec na smažení z oblíbené sady hrnců na Velkém košíku

Jakmile budete mít těsto vykynuté, musíte se pustit do vykrajování menších koblížků a zároveň si dejte rozehřát olej v hrnci. Než se pustíte do smažení, dobře se ujistěte, že je olej v hrnci skutečně dostatečně rozehřátý – stačí menší útržek těsta, který se musí po vhození do oleje začít okamžitě smažit. Hotový koblížek poznáte na první pohled, je totiž krásně zlatavý z obou stran a nafoukne se do nádherně kulatého tvaru. Hotové koblížky lze pojídat jen tak nebo si je můžete naplnit domácí marmeládou – bohatě Vám k plnění postačí cukrářská plnička. Uvidíte, že domácí koblížky budou hned pryč a příště budete muset zdvojnásobit dávku těsta.