kuchyně

Netradiční velikonoční pečení

Velikonoce si jistě bez pořádného mazance nedokážete představit. Co takhle jich mít letos na svátečním stole o trošku víc? Zkuste naše minimazance, které lze navíc naplnit různými náplněmi. Budou chutnat ještě lépe

Velikonoce jsou sice ryze křesťanským svátkem, ale už léta je jasné, že je slaví každý, bez ohledu na víru. Hlavně děti, pro které jsou zvlášť zajímavé. Rodiče a prarodiče tak čekají nejen velké radosti, ale i starosti spojené s přípravami, výzdobou a hlavně vařením či pečením. Bez dobrého jídla a sladkých dobrot se totiž neobejde žádný slavnostně prostřený stůl.

Tentokrát Vám trošku usnadníme práci s vymýšlením jídla slavnostního oběda. Jen těžko byste během velikonočních svátků hledali lepší maso, než je jehněčí. Jehněčí maso se dá připravit na miliony způsobů, většina z nás ale stejně nakonec sáhne po osvědčeném receptu. Nechcete letos hodit zaryté zvyky za hlavu? Pusťte se společně s námi do přípravy velikonočních minimazanců s drobenkou a pečené jehněčí plece s bylinkami.

 

Minimazance s drobenkou

Velikonoce se bez mazance v žádném případě neobejdou. Někomu nechutnají, protože jsou prý příliš suché. To ale rozhodně neplatí i těchto minimazancích, na kterých si mohou pochutnávat celý den i ti, kdo se za normálních okolností na Velikonoce po sladkém ani nepodívají. Uvidíte, že sklidíte jen samou chválu.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 20 g kvasnic
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce čerstvé citronové kůry

Na drobenku:

  • 2 lžíce mletých lískových ořechů
  • 2 lžíce hladké špaldové mouky
  • 2 silnější plátky másla
  • 2 lžíce jahodového džemu

Jako první si připravte do jednoho hrnce mléko, které budete pomalu zahřívat – jen aby bylo vlažné, do druhého hrnce pak máslo, které rázem necháte postupně chladnout, jakmile bude rozehřáté. Z připraveného množství cukru odeberte jednu lžíci cukru, zbytek cukru smíchejte společně s moukou, špetkou soli, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Uprostřed mouky si zadělejte kvásek – v důlku smíchejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a asi čtyři lžíce vlažného mléka. Přikryjte utěrkou a nechejte vzejít kvásek, nejlépe na teplejším místě.

Už víte, jak budete všechny sladké velikonoční dobroty servírovat? Jak je naaranžujete na slavnostní stůl, aby přímo vybízely k nakousnutí? Sáhněte po tematickém nádobí, tento dezertní talířek je pro minimazance jako stvořený

Jakmile budete mít připravený kvásek, přidejte následující ingredience:rozpuštěné máslo, dva žloutky a mléko. Ze všeho vypracujte hladké těsto, které necháte zhruba půl hodinky kynout. Vykynuté těsto teď rozválejte na placku silnou zhruba jeden centimetr, rázem ji nakrájejte na čtverce. Do každého čtverce dejte nějakou vhodnou náplň, marmeládu, tvaroh s rozinkami, džem, apod. Přehněte rohy a tvarujte menší bochánky, které skládejte na plech. Všechny bochánky nechejte na plechu ještě asi deset minut odpočinout, mezitím se můžete pustit do přípravy drobenky – smícháte všechny ingredience na drobenku. Bochánky pak nejprve potřete rozšlehaným žloutkem a následně posypte drobenkou. Mazance jsou hotové asi za 25 minut, troubu je nutné předehřát na 180 stupňů.

 

Pečená jehněčí plec na bylinkách

Tento recept si jistě zamilují všichni milovníci čerstvých bylinek – dbejte na to, abyste při přípravě použili opravdu jen čerstvé bylinky, vynikne tak mnohem víc jejich chuť a výsledek bude skutečně takový, jaký být má. Z následujících surovin připravíte 3-4 porce, doba pečení je obvykle až dvě a půl hodiny. Do přípravy jídla je ale nutné zahrnout ještě dobu marinování a odležení masa, která činí zhruba hodinku. Pusťte se do vaření trošku s předstihem, ať máte v poledne hotovo.

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg jehněčí plece s kostí
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml portského vína
  • olivový olej
  • sůl, pepř, citronovou kůru
  • čerstvé bylinky – rozmarýn, tymián, oregano, petrželka
  • citron
  • 2 lžíce hořčice
  • máslo

Maso omyjte, odblaňte a připravte si prolisovaný česnek s olejem. Maso zachovejte v celku, osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek s olejem a nechejte alespoň hodinu odpočívat. Po hodince klidu si začněte předehřívat troubu na 170 stupňů, kde budete maso péct hodinku a půl. Během této doby je vhodné maso přelévat výpekem, ale pokud ho necháte v klidu péct, chybu taky neuděláte. Mezitím se pusťte do přípravy čerstvých bylinek. Je totiž třeba připravit bylinkovou pastu – všechny bylinky pořádně nasekejte, přidejte tři lžíce olivového oleje, hořčici, citronovou kůru, sůl, pepř a pořádně promíchejte. Po hodině a půl pečení můžete bylinkovou pastu přidat na maso a nechat ještě hodinku péct. Po hodince pečení maso vyjměte, do vzniklého výpeku nalijte portské víno – pokud nemáte rádi víno, stačí ho jen zaměnit za vývar. Promíchejte, nechejte několik minut provařit a jakmile začne šťáva lehce houstnout, odstavte. Dle chuti přisolte, maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a vařeným bramborem sypaným čerstvou pažitkou.

Pečené jehněčí je vhodné připravovat ve větším pekáčku, v tomto případě je nejlepší přikrýt maso při pečení alobalem. Italské nádobí je už řadu let považováno za jedno z nejlepších, navíc disponuje nepřilnavým povrchem, takže případné připáleniny nejsou při pečení žádný problém