kuchyně · recepty

Jednoduchý recept na domácí těstoviny

domácí těstoviny
domácí těstoviny jako od babičky … z Itálie 😉

Výroba domácích těstovin patří pro řadu hospodyněk k nedostupným cílům. Zbytečně. Postup je velice jednoduchý a naše babičky ještě donedávna těstoviny vyráběly naprosto běžně. Domácí vaječné těstoviny mají přitom oproti kupovaným mnohem lepší chuť. Jak si doma uděláte ty pravé, Italské, vám dnes ukážeme:

Na 4 porce čerstvých těstovin budeme potřebovat:

200g hladké mouky (nebo semolinové z tvrdozrné pšenice)
2 čerstvá vejce

Zdá se vám to málo? Opravdu! Nic jiného nepotřebujete. Někteří doporučují kapku olivového oleje, či lžičku mléka, ale věřte, že to není potřeba. Možná se divíte obyčejné hladké mouce, ale říká se, že ve většině italských domácností se používala právě ta. Pokud ale máte semolinovou, tím lépe! Těstoviny pak získají lepší barvu a s těstem se vám bude mnohem lépe pracovat.

Klíčem k úspěchu je opravdu důkladně promísit mouku a vejce. Použijte žloutky i bílky, nebojte se. Při hnětení vám bohužel žádný robot nepomůže, ale výsledek bude stát za to. Zapracujte pořádně rukama a během deseti minut byste měli za občasného přisypávání mouky dosáhnout toho, že hmota bude tuhá a nebude se lepit.

ruční hnětení těstovin
Nejlepší mouka na těstoviny je z tvrdozrné pšenice – semoliny.

Výsledný bochánek zabalte do folie a nechte při pokojové teplotě asi hodinu odpočinout. Pokud čas nemáte, nevadí, ale výsledek nebude takový a složky se tak dokonale nepropojí.

Když máte řádně odleželé těsto, nezbývá, než ho vyválet a nakrájet, což je nejhorší a nejpracnější část celé přípravy. Pokud nemáte doma strojek na těstoviny, doporučujeme vám pořídit si ho. Ušetří to spousty práce s válením i krájením, protože výsledné těstoviny budou krásně souměrné. Pokud plánujete dělat těstoviny alespoň jednou za měsíc, neváhejte.

Zkuste například kvalitní strojek německé výroby Perfetta značky GEFU

strojek na těstoviny
Strojek na těstoviny Perfetta

Nudle pak můžete buď usušit rozprostřené na pečícím papíře, nebo rovnou uvařit, což doporučujeme. Vaří se stejně jako kupované v osolené vodě s kapkou oleje s tím rozdílem, že stačí jen pár minut a jsou hotové. Výhodou je, že se nerozvaří a vždy budou krásně „al dente“. No dejte si je s naší rajčatovou omáčkou a zjistíte, že se jim nic nevyrovná 🙂