kuchyně

Jak na rychlou rybí polévku

christmas-table-1909796_960_720
Začněte s přípravou rybí polévky už den dopředu a nechejte rybí vývar v chladu uležet přes noc. Usnadníte si tím přípravu večeře a budete mít víc času na rodinu

Rybí polévka je v mnoha rodinách naprosto nezbytnou součástí štědrovečerní večeře, která mimo jiné polévkou i začíná. A není snad na světě polévka, která by si nenašla tak obrovské množství jak milovníků tohoto tradičního jídla, tak i zarytých odpůrců. Zejména dětem často nechutná, výjimkou však nejsou v tomto případě ni dospělí, kteří rádi rybí polévku nahrazují jinými druhy polévek, které jsou pro slavnostní příležitost vhodné.

Možná i Vy máte letos na vaření méně času nebo Vás prostě jen napadlo, že se zdlouhavým vyvařováním nebudete zdržovat a raději čas investujete do něčeho nebo dokonce do někoho jiného. Pokud je tomu tak, vyzkoušejte si v tomto roce rybí polévku podle našeho receptu, která je rychlá, chuťově velmi dobrá a můžete si ji připravit z kterékoli své oblíbené ryby.

Čerstvá ryba na dobrý vývar

Během vánočních svátků opravdu není problém zakoupit čerstvou rybu a dvojnásobek to platí, pokud si libujete v rybí polévce připravené z kapra, což je koneckonců i ryba obsažená v tradičních receptech. Základem každé dobré rybí polévky je rybí vývar, který si můžete připravit dokonce i den dopředu a na poslední chvíli už doděláte jen zbytek. Otázkou však zůstává, zda si nebudete chtít nechat polévku na druhý den uležet, protože i tak lze v případě tohoto receptu postupovat.

Na rybí polévku budete potřebovat:

  • 1x očištěná rybí hlava
  • 1x cibule
  • 1x petržel
  • 1x mrkev
  • půlka celeru
  • 50g másla
  • divoké koření – bobkový list, nové koření, pepř
  • hladká mouka
  • sůl
  • muškátový květ

Rybí hlavu je nutné v prvé řadě očistit, zbavit ji žaber a rovnou si můžete připravit i mlíčí nebo jikry, pokud máte k dispozici. Nezapomínejte, že do rybí polévky patří jen ty ingredience, které máte sami rádi. Pokud nejste milovníky jiker v polévce, rozhodně se jich vyvarujte. Polévka bude tak jako tak vynikající a hlavně dle Vaší vlastní chuti. Jakmile budete mít připravenou hlavu na vývar, zalijte ji litrem vody, osolte a začněte pozvolna vařit společně s cibulí a divokým kořením. Rybí hlavu stačí vařit půl hodiny, poté sceďte, ale vývar v každém případě uchovejte. Rybí hlavu nechejte vychladnout, oberte maso a připravte si ho na stranu. Nakrájejte nebo nastrouhejte zeleninu – záleží, jak velké kusy zeleniny v polévce preferujete, navíc pokud zvolíte zeleninu nastrouhanou, pak bude ve finále polévka hustší a krémovitá. Zeleninu osmahněte na másle, přidejte lžíci hladké mouky, promíchejte a zalijte rybím vývarem. Vše společně promíchejte, osolte dle chuti, přidejte jikry nebo mlíčí a přidejte muškátový květ. Až budete mít polévku hotovou a připravenou k servírování, nezapomeňte přidat kousek nasekané petrželky, aby se polévka v talíři trošku zazelenala.

634026
Nejen rybí polévka, ale i další chody štědrovečerní večeře obsahují hned několik druhů koření. Chcete mít letos všechny po ruce a zajistit si tak dokonalý přehled ve vlastní kuchyni? Vyzkoušejte otočný stojan s kořenkami, na který mnoho z nás nedá dopustit