kuchyně

Dobroty z udírny. Z domácí udírny!

Sbíhají se Vám sliny už jen při pouhém pohledu na obrázek? To se opravdu není čemu divit, protože právě takové dobroty nejen z udírny, ale i z grilu jsou jednoduše naprosto neodolatelné. K masu se perfektně hodí čerstvá nebo nakládaná zelenina a samozřejmě čerstvé pečivo

Pozvat přátele a rodinu na grilování, to už dělá dneska opravdu kde kdo. Ale pozvat přátele a rodinu na pochoutky z domácí udírny, to jen tak někdo rozhodně nedělá. Důvodů je mnoho, prvním z nich je vlastní udírna, kterou si jen tak někdo na zahradu nepořizuje, dalším aspektem je i samotné maso a jeho poměrně zdlouhavá příprava. Dlouho se totiž traduje, že příprava uzeného masa je docela věda a není snadné maso vychutit tak, aby si na něm opravdu každý pochutnal.

Všechno ale není jen o mase. Oblíbené jsou uzené ryby i sýry, klobásy nebo prohřátá a příjemně provoněná kořenová zelenina nebo mladé brambory. U klobás se setkáváme s jistou nevýhodou. Je potřeba si je připravit doma z čerstvých surovin, obecně zde platí, že tahle práce se musí opravdu umět. Kdo neumí připravovat domácí klobásky, jen těžko si je doma vyudí. Příprava to navíc není nijak snadná a časově nenáročná. Nejjednodušší se proto stává uzení výše zmíněných ryb, sýrů, zeleniny, koneckonců i toho masa. Prvním krokem k tomu nejlepšímu výsledku je ale výběr vhodného kusu masa.

Klíčová je kvalitní udírna

Okolo uzení v domácích podmínkách vlastně panuje spousta mýtů. Lze zmínit i samotnou udírnu. Už dávno totiž není pravda, že si udírnu musíte nutně doma stavět, což vydá nejen spoustu práce, ale i peněz. Doba je tak daleko, že si domácí udírnu můžete zakoupit již hotovou, dokonce jako všestranného pomocníka, který bude Vaší zahradě věrně sloužit.

Ač to tak na první pohled nevypadá, udírna 3v1 je poměrně prostorově nenáročná. Zvlášť, když vezmete v úvahu, že s její pomocí je možné nejen udit, ale i grilovat nebo vařit. Záleží vlastně jen a jen na Vás, jak budete jídlo připravovat. Jisté však je, že budete maximálně spokojeni. Už jen proto, že Vám odpadá nutnost pořizování více přístrojů a domácích pomocníků

Pochopitelně vše není jen o kvalitní udírně. Uzení se zkrátka a dobře musí umět. Maso musí být nejen dobře vychucené, ale ve výsledku i krásně provoněné, což zapříčiní nejen samotná udírna, ale i dřevo, na kterém budete udit. Vlastně by se dalo říct, že pokud jde o uzení, vše má svůj pevný řád, vše má svůj smysl a jistě i svou tradici, které je dobré se držet za všech okolností.

Dejte si pozor

Obecně v kuchyni platí několik různých pravidel, která je dobré vědět, aby se každý dobrý kuchař vyhnul případné katastrofě. To samé platí pro grilování venku, ale i pro uzení. Každá chyba Vás totiž bude stát kousek toho dobrého jídla, které hodláte za chvíli servírovat. Pojďme si shrnout pár zajímavostí a pravidel týkajících se právě uzení masa, zeleniny, ryb a dalších pokrmů vhodných do udírny.

  • pozor si dejte na dřevo, které k uzení vybíráte. Udit by se vždy mělo na dřevě zbaveném kůry, které je dostatečně tvrdé a hlavně vyschlé. Nejlepší je dřevo z ovocných stromů, olše, břízy nebo akátu
  • volba špatného dřeva chyba, která dokáže při uzení způsobit katastrofu. Při špatné volbě dřeva maso chutná kysele
  • někteří začátečníci si často myslí, že když budou maso udit déle, bude i lépe chutnat a je zde jistá míra záruky, že bude maso opravdu hotové. Pravda je ale úplně někde jinde. Pokud se bude maso udit příliš dlouho, začne postupně hořknout
  • naopak při nedostatečném uzení, kdy se maso vyndá příliš brzy z udírny, dochází během několika hodin k plesnivění
  • pokud máte obavu z toho, že je uzení příliš nezdravý způsob, jak připravovat maso, pak vsaďte na uzení studeným kouřem. Studený kouř je totiž daleko méně škodlivý, než horký

Chcete se vyvarovat chyb a rádi byste se naučili udit jako skutečný profesionál? Nevíte, jak začít a jak nedělat pořád ty samé chyby dokola? Přišel ten správný čas pořídit si kuchařku, která obsahuje nejen recepty, ale i skvělé tipy a rady, se kterými už nikdy nepokazíte žádné dobré uzené.

Správně naložené maso je klíčem k úspěchu

Receptů a postupů, jak nakládat maso, do čeho a na jak dlouho existuje nepřeberné množství. Každý, kdo má s uzením dlouholeté zkušenosti, stejně dřív nebo později dospěje k přidávání nebo naopak odebírání jednotlivých ingrediencí a vytvoří tak vlastní recept, který je podle něj ten nejlepší z nejlepších. A ať už je přidávána jakákoli surovina nebo koření, vždy je základem láku poměrně velké množství soli. Doba nakládání vždy závisí na velikosti masa, obecně se však říká, že by maso na uzení mělo být velké zhruba 1,5 kila, aby se příjemně udilo.

Málokdo si dokáže představit skvělé uzené s čerstvým chlebem bez hořčice nebo různých omáček. Aby byl na stole i v chladničce pořádek, můžete využít stojanu na omáčky, který navíc zajistí jejich bezproblémové vymačkávání přímo na talíř