kuchyně

Batáty. Nové chutě i vůně ve Vaší kuchyni

Sladké brambory nejsou rozhodně žádná věda. Více méně je jejich využití v kuchyni velmi podobné, jako u klasických přílohových brambor. Vyzkoušejte například bramborové lupínky nebo hranolky, které jsou vynikající nejen jako příloha, ale i jen tak na chuť

Sladké brambory. Tak jsou nejčastěji charakterizovány batáty, které vynikají svou nasládlou chutí a oranžovou nebo nažloutlou barvou. Batáty žluté i oranžové lze připravovat v kuchyni na různé způsoby, jak na slaný tak i sladký způsob, ale obojí je vhodné k trošku jinému zpracování. Známější jsou oranžové batáty, které jsou vhodné hlavně pro vaření či zapékání. Méně známé, žluté batáty, je nejlepší smažit nebo přidávat do různých těst.

My se podíváme hlavně na recepty, kde uplatníte oranžové sladké brambory, které jsou i daleko snáze k dostání v obchodech. Vyberte si některý z našich receptů a pusťte do kuchyně zase nějaké nové vůně a chutě.

Batátové hranolky s česnekovým dipem

Budete potřebovat:

  • 2 velké batáty
  • olivový olej
  • sladkou papriku
  • tymián
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • bazalku

Tento recept je velmi jednoduchý, během chvíle jsou hranolky hotové a určitě si je zamilujete nejen jako vhodnou přílohu k masu, ale i jen tak jako pochutinu k dobrému filmu. Předehřejte si troubu na 220 stupňů a omyjte si batáty, které ale neloupejte. I se slupkou je nakrájejte na cca 1 centimetr silné hranolky, které rukama promíchejte s olejem, solí, pepřem, sladkou paprikou a tymiánem. Koření můžete pochopitelně zaměnit podle toho, jaké máte rádi. Hranolky dejte na plech a v jedné vrstvě je pečte v troubě do změknutí, zhruba 15-20 minut. Mezitím, co se Vám budou v troubě připravovat hranolky, připravte si dip. V menší misce smíchejte majonézu, worcesterovou omáčku, česnek, citronovou šťávu, nasekanou bazalku, sůl a pepř.

Chcete mít krásné a pravidelné hranolky? Nebo byste si rádi připravili hranolky netradičních tvarů? Tento multifunkční kráječ Vám doma připraví ovoce a zeleninu v jedné desítce krájecích variant

Batátová polévka s květákem

Budete potřebovat:

  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kari koření
  • špetka chilli
  • 4 velké růžičky květáku
  • 2 středně velké batáty
  • ½ plechovky kokosového mléka
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 limetku

Polévka je základ. Tato krémová polévka Vás příjemně zasytí, díky voňavému koření a kokosovému mléku navíc získá příjemný exotický nádech. Začněte tím, že si nasekáte cibulku a česnek, které osmahnete na oleji. Na tento základ pak přijde kari koření, chilli papričku a na kousky nasekaný květák a batáty, které jste předem nakrájeli na menší kousky. Vše společně promíchejte, lehce osmahněte a zalijte vývarem, kokosovým mlékem a několik minut povařte, aby byla zelenina krásně měkká. Nakonec polévku rozmixujte, vymačkejte do hotové polévky šťávu z limetky a ozdobte petrželkou nebo čerstvým koriandrem.

Batátové nočky

Budete potřebovat:

  • 600g sladkých brambor – dvě větší batáty
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Už Vás nudí klasické bramborové noky? Vyzkoušejte ty batátové, které jsou vynikající přílohou k lehkým omáčkám. Tyto batátové nočky jsou ale vynikající i jen tak, například posypané parmezánem. Začněte tím, že si oloupete, nakrájíte a následně uvaříte batáty doměkka – batáty stačí vařit do změknutí asi 10-15 minut. Jakmile budou brambory chladné, propasírujte je přes sítko na brambory, přidejte sůl, hladkou mouku, muškátový oříšek a rukou pořádně promněte, až Vám začne vznikat měkké a nelepivé těsto. Na pomoučeném vále vytvořte tlusté válečky asi dva centimetry široké a začněte odkrajovat menší nočky. Nočky vařte ve vroucí osolené vodě a jakmile budou hotové, můžete je promastit sádlem nebo máslem.

Tip pro Vás: nejste si nikdy jisti, jestli má těsto na nočky dobrou konzistenci a je tak Váš postup naprosto správný? Zkuste uvařit jeden nok na zkoušku. Pokud se Vám rozvaří, je potřeba přidat ještě trošku hladké mouky

Dušené kuře s batáty a cizrnou

Budete potřebovat:

  • 8 kusů kuřecích paliček nebo křídel
  • 2 velké batáty
  • 1 velká cibule
  • římský kmín
  • koriandr
  • 1 mrkev
  • 400g rajčat z plechovky
  • 500ml vývaru nebo vody
  • 2 menší lilky
  • 400g cizrny – může být z plechovky
  • sůl, pepř

Připravte si kuře a větší hrnec, ve kterém následně zprudka opečete kuřecí paličky dohněda. Postupně k nim začněte přidávat nasekanou cibuli a veškeré koření. Vše společně promíchejte a ještě krátce osmahněte poté, co přidáte mrkev, batáty a rajčata z plechovky – mohou být i čerstvá, ale čerstvá rajčata nemají tak výraznou chuť. Směs zalijte vývarem nebo vodou, pokud právě nemáte k dispozici vývar a postupně přiveďte k varu. Vařte několik minut na mírném plameni, dokud nebude zelenina měkká a nakonec přidejte lilek a cizrnu. Bez pokličky vařte ještě tak dlouho, dokud se omáčka nezredukuje a nezačne být krásně hustá. Dušené kuře s batáty podávejte buď s rýží nebo kuskusem.